2010-05-26

Sköna covers, del 1


Varför uppfinna hjulet igen när det bara är att designa om det lite grann och lägga i ny förpackning? Att artister gör covers på andras redan bra låtar är nog ett av den moderna musikhistoriens äldsta tricks för snabba succéer. Personligen har jag en teori om att en cover bara känns legitim om den uppfyller ett av några kriterier:


1. Låten är totalt bortglömd och behöver lyftas fram för en större publik.

2. Den som gjort covern gör den på liknande sätt som originalet, fast bättre.

3. Man gör någon annans låt till sin egen genom att klä den i sin egen stil och uttryck.

Ett nutida exempel på när man inte tagit hänsyn till något av dessa kriterier, är Mariahs Careys avskyvärda cover på Foreigners 'I Want To Know What Love Is'. Låten är redan en klassiker, Mariahs version låter bara själlös och den tillför absolut ingenting enligt mitt sätt att se det.

Som tur är finns det massor av artister som faktiskt gjort covers värda att minnas och det kommer att postas en hel del sådana här på Candyrain framöver, alltid med en länk till originalversionen så att man vet vad man har att utgå ifrån.

Först ut är en tolkning på en Prince-låt. Prince har själv gjort massor av riktigt fantastiska covers, men här tycker jag att hans låt faktiskt lyfter högre i sin nytappning. Det är Jordan Knight, från New Kids On The Block, som 1999 fick för sig att ta Princes 12 år gamla pophit 'I Could Never Take The Place Of Your Man' och göra om den till en smäktande soulballad.

Jag tycker att resultatet var synnerligen lyckat men givetvis nådde covern aldrig upp till den kommersiella framgång som originalet och dess magiska album Sign O' The Times nådde på sin tid.

Prince - I Could Never Take The Place Of Your Man (1987) [Spotify]

Jordan Knight - I Could Never Take The Place Of Your Man (prod. by R. Thicke) (1999) [mp3]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar