2010-05-15

New Edition Pt. 1 - Candy Girl


Att New Edition skulle bli en sådan otrolig framgångssaga var det nog ingen som anade när de presenterade sig med sitt debutalbum Candy Girl 1983.
Deras första singel med samma namn blev förvisso en jättehit och klättrade snabbt upp på topplistornas förstaplats både i USA och här i Europa, men skivans sound tillsammans med hela gruppens koncept (fem unga killar, varav den söta Ralph Tresvant berikad med gossopranstämma placeras ut som frontman) var vad man närmast kan komma en ren repris av Jackson 5 och deras då över tio år gamla material. Motowns beprövade framgångsrecept visade sig som bekant ändå vara efterfrågat, och på allt annat än kort sikt.

Förutom att New Edition fick en lång karriär (där samtliga medlemmar även hann med solo eller sidokarriärer som alla gick lysande), drog bandets grundare Maurice Starr igång New Kids On The Block 1985, och därefter var pojkbandsbollen definitivt i rullning. Boyband efter boyband startades upp och gled in på topplistorna, men få kunde ändå rida ut pojkbandseran i slutet av 90-talet lika raka i ryggen som föregångarna New Edition. Inte nog med att de ständigt höll sig aktuella och med bara ett fåtal undantag alltid levererade kvalité, bidrog flera av bandmedlemmarna starkt till förnyelsen genren genomgick i decennieskiftet under den såkallade new jack swing-eran. Ralph Tresvant och Johnny Gill gick solo, Ricky Bell, Michael Bivins och Ronnie DeVoe startade Bell Biv DeVoe, medan Bobby Brown som lämnade New Edition redan 1986 fortsatte köra sitt eget hyllade race.

När man lyssnar på deras habila (om än alldeles för "inspirerade") debut och dessutom vet med sig vad som komma skall, är det svårt att inte ge med sig och erkänna de där spralliga tonåringarna - som nekar till att de har drabbats av "Popcorn Love" - som Jackson 5:s sanna efterträdare. En epitet de önskade sig för 20 år sedan, strax innan det begav sig.

New Edition - Gimme Your Love (1983) [mp3]
New Edition - Popcorn Love (1983) [mp3]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar