2010-05-15

DeVante Swing

Av alla de hundratals rnb-grupper som försökte sig på en karriär under nittiotalets new jack swing-era så fanns det ett fåtal som verkligen gjorde avtryck och förde hela genren framåt. En av de mest inflytelserika grupperna under denna era var Jodeci, vars sound än idag kan spåras i mycket av den rnb som spelas i radion. Gruppen bestod av två brödrapar, K-ci & Jojo Hailey med sina superröster samt Dalvin & DeVante (egentligen Donald) "DeVante Swing" DeGrate som stod för större delen av låtskrivandet och produktionen.

Det stora geniet i bandet var utan tvekan DeVante, som redan på första albumet visade att han var en värdig konkurrent till dåtidens stora rnb-producent Teddy Riley. Men det var först med Jodecis andra skiva Diary Of A Mad Band som DeVante verkligen fann sitt sound och det verkligen gick att urskilja Jodecis genialitet och originalitet från alla dussingrupper som tävlade om fansens uppmärksamhet. Det var också omkring den här tiden som DeVante startade sin label SwingMob och signade på den tiden helt okända artister som Ginuwine, Timbaland & Magoo, Missy Elliott, Tweet och Playa. Även om alla dessa så småningom gick vidare utan att ha släppt musik på DeVantes skivbolag så är det lätt att med detta se vilken inverkan han haft på rnb-genren genom de artister han upptäckte. Det var också tillsammans med DeVante som Timbaland gjorde sina första framsteg som producent och hans sound skulle förmodligen låtit radikalt annorlunda utan den forne mentorns influenser.

DeVante jobbade även en hel del med artister utanför sitt eget bolag. Bland annat låg han bakom Ushers debutsingel 'Can U Get With It', som jag måste säga fortfarande är en av de stora stunderna i dennes karriär.

Usher - Can U Get With It (prod. by DeVante Swing) (1994) [Spotify]

Jodeci släppte sitt sista album 1995 och även om det har ryktats om en comeback i mer än tio år så har vi fått nöja oss med något gästspel här och där. Inte heller har DeVante lyckats bibehålla sin produktivitet och status som superproducent. Trots detta är det omöjligt att blunda för vilken känsla han hade för bra musik och innovativa produktioner under nittiotalets mitt.

I mitt tyckte är Jodecis skiva The Show, The Afterparty, The Hotel från 1995 en av de absolut bästa skivorna på hela decenniet och den låt jag lyssnat sönder mest från skivan är utan tvekan 'Freek'n'You'.

Jodeci - Freek'n'You (prod. by DeVante Swing) (1995) [Spotify]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar