2010-05-16

Jon B

Det finns massor av artister som trots enorm potential och fett skivkontrakt aldrig slår igenom. Även om Jon B både har platinaskivor och topp 10-singlar på sin meritlista så känns det som att han aldrig riktigt nått så högt som han borde.
Framförallt glömdes Jon bort väldigt snabbt av den stora massan när han gick och skrev kontrakt med ett independentbolag i början av 2000-talet. I en intervju jag läste med Jon B för några år sedan kunde man ana en viss bitterhet över det faktum att andra vita rnb-snubbar som Justin Timberlake och Robin Thicke senare har kunnat skörda betydligt större framgångar.

Ytterst få rnb-artister kan skryta med att ha arbetat med en livs levande Tupac Shakur. På Jon B:s andra platta Cool Relax från 1997 gör de båda duett i låten 'Are U Still Down'. Tupac var en mästare på att sänka garden från stenhård gangster till "emotional thug" och Jon B hade på sitt andra album hittat sin plats någonstans mellan mentorn Babyfaces balladsoul och den för tidseran så trendiga neo-soulen. Resultatet är ett riktigt bra exempel på hur bra det faktiskt kan bli när rnb möter hiphop.

Jon B Ft. Tupac - Are U Still Down (prod. by Tupac and Johnny J) (1997) [Spotify]

Jon B:s största hit är också i mitt tycke hans kanske bästa låt. Tim & Bob-producerade balladen 'They Don't Know' från tidigare nämnda album är än idag, 13 år senare, lika fantastisk som första gången jag hörde den.

Jon B - They Don't Know (prod. by Tim & Bob) (1997) [Spotify]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar