2010-06-04

På Sheksperes tid...


Bland alla superproducenter som dykt upp och plötsligt hörts på varenda radiokanal, måste Kevin "Shekspere" Briggs vara den vars stjärna dalat snabbast. Vid åren kring milleniumskiftet kändes det som att varenda rnb-artist skulle samarbeta med Briggs, och hans låtskrivande flickvän Kandi Burruss, från Xscape. Hon skrev lagom bitska girlpower-texter och han komponerade melodierna som vi alla gick och nynnade på.

Det var t ex Shekspere som låg bakom de flesta hitsen på Destiny's Child-skivan Writings On The Wall, skivan som på allvar gjorde Beyoncé till firad superstjärna.

Men det som är en stor producents signum, det säregna soundet, kan också lätt bli en börda när man inte lyckats utveckla det. Timbaland, Rodney Jerkins och The Neptunes har alla vissa grundelement i sina sound som bestått genom åren, men de har ändå vågat gå utanför mallen för hur deras första hits lät. Shekspere lyckades aldrig ta det där steget förbi 'No Scrubs', som var hans första riktigt tunga framgång. Trots detta gjorde han en rad låtar som var för sig förtjänar uppmärksamhet och cred.

Även om soundet sedan länge är daterat så kan jag ibland köra igång låtar som Shekspere gjorde och det går inte att värja sig mot att killen hade känsla för hur man gjorde en hitlåt. Dock blir det nästan parodiskt upprepande när man kör för många låtar i följd så ni får nöja er med två smakprov på hur det kunde låta på den tiden Shekspere var kung.

Faith Evans - Best Man (prod. by Shekspere) (2000) [mp3]

*NSync - It Makes Me Ill (prod. by Shekspere) (2000) [spotify]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar