2010-05-17

Dwele

Nittiotalets slutfas var också neosoulens tidevarv. När vi hade tröttnat på New Jack-swing som blev till champagnevideos och Kay Gee-produktioner, var vi redo för en dos allvar, politik och svärta och hjärta igen.
Tjejerna minns D'angelos osannolika transversus abdominis, vi deejays minns att det gick att spela ´Chicken Grease´-tolvan kvart i tolv - och ingen sa något.

År 2000 var Dwele en ung, aspirerande rappare och sångare från Detroit med sovrumsstudio, minimal budget och enkel utrustning. Tillsammans med några likasinnande vänner skapade han ett av 2000-talets viktigaste soulalbum, en white-label vinyl-EP med namnet Rize som trycktes upp i 100 exemplar. Dwele sålde guldet från bakluckan av sin vita van, och som vi lyssnade. Den säreget släpiga sångrösten med rapestetik i uttrycket lät som något vi aldrig hade hört förut.

Dwele - A.N.G.E.L (2000) [mp3]

Rize spred sig, trots bara 100 kopior, vidare runt världen genom mp3:or, bloggar, magasin och soulfans.

Dwele - Down Jimmy (2000) [mp3]

Båda mp3:orna är från min utgåva av Rize. Ett par år efter hade Dwele storbolagskontrakt, umgicks med Slum Village och J Dilla och sjöng leaden på Slums fantastiska ´Tainted´. Men trots att Dweles tre "riktiga" fullängdare på storbolag har sina stunder, är det ingen som haft samma dos av allvar, bakgata och mod som låtarna från den enkla inspelningen av Rize.

Jag köpte mitt exemplar av Rize på ebay. Idag har jag spelat det så mycket att inledningsspåret på varje sida av vinylen knastrar. En ära som få vinyl har i min samling, med ´S.T.I.L.L Dre´, ´Protect ya neck´ och ´Lady´ som andra exempel. Det säger en del om hur bra det här är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar