2010-05-29

Välgörenhetssmör

När jag hör orden välgörenhet och musik i samma mening tänker jag omedelbart på all star-anthems med pampiga körer och en massa superstjärnor som trängs med varandra för att få sjunga en halv textrad, 'We Are The World' helt enkelt.

Under nittiotalet började AIDS-organisationen Red Hot Organisation släppa samlingsalbum med olika musikaliska teman för att stödja kampen mot sjukdomen. Skivorna byggde i regel inte på 'We Are The World'-stuket utan bestod av enstaka bidrag från diverse stjärnor som sedan blev till album. Mest känd blev väl George Michaels 'Too Funky' från 1992 års Red Hot+Dance, den med alla fotomodellerna i musikvideon ni vet.

1997 fick någon för sig att göra ett miniprojekt i serien med rnb-tema. Istället för att göra ett helt album så spelades en singel in och lades sedan till på en samlingsplatta till minne av Prinsessan Diana. Låten skrevs och producerades  av R. Kelly, mannen som gjort just pampiga anthems med körer till lite av sitt signum. En hel drös med kända och okända artister finns med och körar på låten men de som hörs sjunga solon är Lauryn Hill, Monica, Gerald Levert, Tony Rich och Mary J Blige. Även SWV får credits på skivomslaget så de får väl antas vara med på ett hörn. 'Every Nation' heter resultatet och i genren välgörenhetssmör där klyschiga texter och småtrista allsångsrefränger hör till vanligheterna tycker jag det är en riktigt bra låt, en klassisk R. Kelly-låt i samma anda som 'I Believe I Can Fly'.

Various Artists - Every Nation (prod by R. Kelly) (1997) [mp3]

2 kommentarer:

  1. Kul med en Kellylåt jag inte hört innan.

    En annan favorit från Red Hot serien är Neneh Cherrys "I've got you under my skin"

    SvaraRadera
  2. Tack, den får jag kolla upp. Neneh Cherry är grym, eller var iallafall på den tiden hon gjorde musik.

    SvaraRadera