2010-05-12

Sam Salter

Sam Salter, killen med den tunga rösten som landade i händerna på L.A. Reid och Babyface under 90-talets andra hälft, fick inte det genomslag han förtjänade med sitt debutalbum It's On Tonight från 1997. Såhär i efterhand känns det riktigt ledsamt, då den bitvis är ett mästerverk.

It's On Tonight
är fullproppad med galet välskrivna ballader ala tidiga Babyface (innan hans låtskrivande blev sådär kvalitativt såsigt) som nästan uteslutande är producerade av Christopher "Tricky" Stewart (vilket verkligen hörs i innerliga 'I Love You Both', som innehåller tidiga spår av soundet som han senare skulle dominera hela slutet av 2000-talet med).


'Your Face' gör ett undantag från resten av skivan och verkar frångå Salters klassiska inspirationskällor. Här tar dessutom Tricky Stewart större plats med sin produktion som är helt galet smooth och hypnotiserande, lite på samma sätt som det brukar kunna sluta när han jobbar med The-Dream.


Andra rekommendationer från skivan är 'It's On Tonight', 'There You Are' och 'It Took A Song'. Tänk om man hade haft en mer ordentlig Sam Salter-diskografi att hugga in i, vilken dröm.

Ps. Killen släppte iofs. en misslyckad uppföljare år 2000, The Little Black Book: en sådan där skiva som i sin desperata ambition på kommersiell dunderframgång totalt dödar sin artist. I det fallet innebar det naivt framtagna medlet för topplistehits ett växlande mellan ett Darkchild- och lamt R-Kelly-sound (Ok, hans 'Love Again' var en rätt fin R-Kelly-kopia, men där var det också slut på det goda). Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar